House furnishing project στην Ραφήνα

2020-05-08

Ένα project συνολικής επίπλωσης σπιτιού στην Ραφήνα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό από την εταιρεία μας. Ο πελάτης εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβουμε την επίπλωση όλων των χώρων του σπιτιού από λευκό χαρτί.

 Διαμέρισμα το οποίο αποτελείται από αρκετούς, όμως μικρούς χώρους, με ”περίεργη” διαρρύθμιση. Ένα αρκετά απαιτητικό project για το οποίο εκπoνήθηκε εκτενής μελέτη βάσει των σχεδίων του σπιτιού, ώστε όλοι οι χώροι να επιπλωθούν σωστά και καλαίσθητα χωρίς όμως να υστερούν σε πρακτικότητα.
Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε μία custom made σειρά επίπλων, από τα οποία κάποια σχεδιάστηκαν από το μηδέν, ενώ κάποια άλλα βασίζονται σε υπάρχοντα προϊόντα της συλλογής μας που προσαρμόσαμε ακριβώς στις ανάγκες του εκάστοτε χώρου.

Ο χώρος καθιστικού-τραπεζαρίας και κουζίνας είναι ουσιαστικά ενιαίος, καθώς με την προσθήκη κάποιων τοιχίων διαχωρίζονται μεταξύ τους χωρίς όμως να αποκόπτουν ο ένας τον άλλο. Αυτό έχει σαν θετικό το γεγονός ότι οι χώροι ξεχωρίζουν όσο πρέπει ο ένας από τον άλλο, ενώ σαν αρνητικό την δημιουργία μικρών χώρων με σχετικά περιορισμένες επιφάνειες.

Έτσι λοιπόν, έπρεπε τα έπιπλα να έχουν μία συνοχή μεταξύ τους. Επίσης, επιλέξαμε τα ανοιχτά χρώματα στα λούστρα των επίπλων, και στις επενδύσεις των καθισμάτων, ώστε να βοηθήσουμε να μην περιοριστούν οι χώροι οπτικά.
Για το καθιστικό επιλέχτηκε ο καναπές ”Σοφία” ο οποίος κατασκευάστηκε σε διαστάσεις 3,00χ1,00 με μονοκόμματο σκελετό.

Τα τραπεζάκια σαλονιού επιλέχτηκαν από την σειρά ”Αδάμ” τα οποία διαφοροποιήθηκαν αρκετά από τις βασικές τους προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν δύο τραπεζάκια σε μεγαλύτερες διαστάσεις. Το μεγαλύτερο τραπέζι είναι από ξύλο δρυ στο φυσικό του χρώμα και το καπάκι του είναι από μάρμαρο green Indian, ενώ το μικρότερο, επίσης από ξύλο δρυ με καπάκι από ιταλικό μάρμαρο Carrara.

Ο πελάτης είχε δημιουργήσει την υποδομή, ώστε η τηλεόραση να τοποθετηθεί ψηλά στον τοίχο χωρίς τα καλώδια να είναι ορατά. Έτσι λοιπόν, για να μην μείνει ο υπόλοιπος χώρος κενός, δημιουργήσαμε ένα βοηθητικό έπιπλο από ξύλο δρυ στο φυσικό του χρώμα, βασισμένοι στην σειρά ”Νέδα”. το highlight του είναι το στυλ ψαροκόκαλο το οποίο δημιουργήθηκε με την ασύμμετρη τοποθέτηση του ξύλου στα συρτάρια. Ακριβώς από πάνω βρίσκεται η τηλεόραση η οποία έχει στηριχθεί στον τοίχο και έχει πλαισιωθεί από μία ξύλινη κορνίζα από φυσικό ξύλο καρυδιάς.

Στον τοίχο δεξιά του καθιστικού, αντί για την κλασική λύση του μπουφέ με καθρέπτη, δημιουργήσαμε μία αρκετά πιο πρακτική και αναμφισβήτητα πιο εντυπωσιακή λύση με τρεις πολύ ιδιαίτερες κατασκευές οι οποίες εξασφάλισαν τον ίδιο, ίσως και περισσότερο χώρο, και αρκετά περισσότερο ”αέρα” μιας και δεν κλείνουμε τον χώρο με μία μονοκόμματη και ογκώδη κατασκευή.
Δύο αποθηκευτικοί χώροι τύπου bar που δημιουργήθηκαν λοιπόν με βάση το σχέδιο ”Νέδα” επίσης από φυσικό ξύλο δρυ. Και στο συγκεκριμένο έπιπλο, τα νερά του ξύλου έχουν επιμελώς τοποθετηθεί έτσι ώστε να δίνουν οπτικά στυλ ψαροκόκαλο.

Μία βιβλιοθήκη ”Δέντρο” κατασκευασμένη σε ειδικές διαστάσεις καλύπτει το κενό ανάμεσα στα δύο bar ενώ στο τελείωμά τους τα κλαδιά του δέντρου εκτείνονται και καλύπτουν όλο το συνολικό μήκος τους, με την συγκεκριμένη λύση λοιπόν έχουμε δύο μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και μία βιβλιοθήκη-κάβα.

Στον τοίχο πίσω από το καθιστικό δύο καθρέπτες από ξύλο δρυ στο φυσικό του χρώμα δημιουργούν μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας παράλληλα στην διεύρυνση του χώρου στο μάτι.

Δίπλα ακριβώς από τους καθρέπτες ο τοίχος σχηματίζοντας μία γωνία ”ενώνει” τον χώρο του καθιστικού με εκείνον της κουζίνας. Την γωνία αυτή δεν θα μπορούσαμε φυσικά να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Τοποθετήσαμε μία -ιδιαίτερα πρακτική- γωνιακή βιτρίνα από φυσικό ξύλο δρυ.

Δίπλα από το έπιπλο της τηλεόρασης βρίσκεται ένα ενεργειακό τζάκι, το οποίο έχει διακοσμηθεί με μία κορνίζα κατασκευασμένη από φυσικό ξύλο δρυ. Η πρόσοψη του τοίχου που βρίσκεται το τζάκι έχει επενδυθεί από ξύλο δρυ στο φυσικό του χρώμα. Το ξύλο της πρόσοψης έχει τοποθετηθεί ασύμμετρα δημιουργώντας ένα ”ιδιαίτερο” παιχνίδι με τα νερά του.

Το highlight στην δρύινη κορνίζα του τζακιού, ένα χειροποίητο σκάλισμα που έχει βαφτεί σε χρυσό χρώμα με τηντεχνική της πατίνας.

Δίπλα από τον χώρο του καθιστικού βρίσκεται η τραπεζαρία.

Για την τραπεζαρία επιλέξαμε το τραπέζι ”Νέδα” στο φυσικό χρώμα του δρυ έτσι ώστε να εναρμονίζεται με το σύνολο των επίπλων του καθιστικού το οποίο βρίσκεται δίπλα. Το καπάκι του τραπεζιού είναι διακοσμημένο με μαρκετερί από φυσικό ξύλο έβενου.
Οι καρέκλες που επιλέχτηκαν είναι το σχέδιο 124 της συλλογής μας, με τα πόδια τους να έχουν βαφτεί στην απόχρωση του τραπεζιού ενώ είναι επενδεδυμένες από αδιάβροχο-αλέκιαστο ύφασμα τύπου alcadara.

Απέναντι από την τραπεζαρία βρίσκεται ο χώρος της κουζίνας, για τον οποίο, ακολουθήσαμε την φιλοσοφία των υπόλοιπων επίπλων που βρίσκονται στους διπλανούς χώρους.

Για την κατασκευή των επίπλων επιλέξαμε ξύλο δρυ στο φυσικό του χρώμα ώστε να υπάρχει συνοχή με το σύνολο της επίπλωσης του ενιαίου χώρου, ενώ για τον πάγκο καθώς και για κομμάτι του τοίχου χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο green Indian, ίδιο με το καπάκι του τραπεζιού στο σαλόνι.

Όλες οι κατασκευές στον χώρο της κουζίνας έχουν ενισχυθεί διακοσμητικά από λεπτομέρειες με βαφή πατίνας πράσινης απόχρωσης στα πηχάκια ώστε να ταιριάξει με το πράσινο χρωματισμό του μάρμαρου.

Λεπτομέρεια από την επένδυση της πόρτας του πλυντηρίου πιάτων.

Στην είσοδο της κρεβατοκάμαρας, μία ιδιαίτερη κατασκευή αμέσως μαγνητίζει το βλέμα…

…Είναι το κεφαλάρι της κρεβατοκάμαρας, το οποίο συνεχίζει και στον πλαϊνό τοίχο ”γεμίζοντάς” τον όμορφα.
Η συγκεκριμένη κατασκευή δημιουργήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο λόγω των περιορισμένων διαστάσεων αλλά και της διαρρύθμισης του χώρου, που δεν επέτρεπαν να φιλοξενηθεί διπλό κρεβάτι και κομοδίνα ταυτόχρονα.

Η κορνίζα του κεφαλαριού έχει διακοσμηθεί με φύλλα χρυσού και με βαφή πατίνας, ενώ ολόκληρο το κεφαλάρι έχει επενδυθεί με τεχνόδερμα καπιτονέ.

Απέναντι από το κρεβάτι δημιουργήσαμε μία custom κατασκευή από φυσικό ξύλο δρυ, η οποία λειτουργεί κυρίως ως αποθηκευτικός χώρος, φιλοξενώντας ταυτόχρονα και την τηλεόραση.

Με την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία της παραπάνω κατασκευής, δημιουργήθηκε μία ντουλάπα επίσης από φυσικό ξύλο δρυ, με συρόμενες πόρτες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί δύο καθρέπτες.

Η κρεβατοκάμαρα διαθέτει δικό της μπάνιο στο οποίο τοποθετήθηκε μία custom κατασκευή βασισμένη στην κονσόλα ”classic”.

Το έπιπλο είναι κατασκευασμένο από φυσικό ξύλο οξιάς βαμμένο με μαύρο βερνίκι λάκας, ενώ τα πόδια καθώς και κάποιες λεπτομέρειες έχουν διακοσμηθεί με φύλλα χρυσού και πινελιές πατίνας.

Για το καπάκι του επίπλου επιλέξαμε μάρμαρο green indian στο οποίο δημιουργήσαμε ένα ιδιαίτερο τελείωμα.

Το σπίτι διαθέτει άλλο ένα βοηθητικό μπάνιο στο οποίο ο πελάτης επιθυμούσε να δώσει μία πιο ”country” εικόνα. Κατασκευάσαμε λοιπόν ένα διαφορετικό, 100% custom made έπιπλο για τις αισθητικές ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου. Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε είναι δρυς, ενώ στο καπάκι χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο gohara.

Ένας ”καμβάς” από φυσικό ξύλο δρυ φιλοξενεί τον καθρέπτη του συγκεκριμένου μπάνιου.

Η επίσκεψη για την φωτογράφιση του συγκεκριμένου χώρου πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό μετά από την παράδοση των επίπλων, γεγονός που τους επέτρεψε να ενταχθούν -επιτυχώς- στις καθημερινές συνήθειες των ιδιοκτητών.
Παρατηρώντας λοιπόν τον χώρο, ολοκληρωμένο πλέον, εκτός από το οπτικό κομμάτι, επιβεβαιώνουμε και την ”πρακτική” επιτυχία η οποία επιτεύτηκε ύστερα από μία άκρως δημιουργική διαδικασία μελέτης και σχεδιασμού.

Αντώνης Βολακάκης.